GOEDGEVULDE APPELMARKT OP GROEN NIEUWJAARSAPPÈL

GOEDGEVULDE APPELMARKT OP GROEN NIEUWJAARSAPPÈL

Het was een goedgevulde Appelmarkt, zaterdag 4 januari om 16 uur, op het Nieuwjaarsappèl van Groen in Amersfoort. Milou (6) en Oliver (8) zetten samen per megafoon het sein op groen voor een oorverdovend getoeter, gericht op de dovemansoren in de Amersfoortse politiek: ‘Red de Boom, Kap de Weg!, Red de boom, Kap de weg!

Christian van Barneveld, voorzitter van Groen in Amersfoort, wenste iedereen een Gelukkig Groen Nieuwjaar zonder die ongelukkige Rondweg ten koste van zoveel groen. In zijn toespraak ging hij met name in op de opmerkelijke opstelling van de coalitiepartijen GroenLinks en D66.

Videoregistratie (door AmersfoortGezien)

Tekst Toespraak 

Dames en heren!

Ik wens jullie allemaal een geweldig groen 2019 en wat fantastisch dat jullie er zijn.

De eerste donatie van 2019 is binnen en wat voor één! Gisteren hebben we maar liefst 1400 euro ontvangen van de gemeente, want zij moesten de proceskosten betalen van ons gewonnen proces! We staan nog wel in de min, helaas, want wij kunnen niet de advocaten laten opdraven van belastinggeld zoals de gemeente! Maar deze winst helpt wel!

Maar het allerbelangrijkste: we hebben deze slag gewonnen. Er wordt maandag niet gekapt. 1500 bomen blijven in ieder geval nog twee weken langer staan! En dat is dankzij jullie allemaal. Al onze vrijwilligers, al onze donateurs, al onze sympathisanten. Ook Rob Lampe & Bert van AmersfoortGezien die ervoor zorgen alles terug te zien is voor mensen die er niet bij kunnen zijn. Een geweldig applaus voor hen allemaal!

Toen wij op 1 september ook hier op de Appelmarkt bij elkaar kwamen, maakte ik mij grote zorgen. Ik was bang dat we misschien maar 2 maanden tijd zouden hebben voordat de eerste bomen om zouden gaan. Hier staan we nu, 4 maanden verder, en alles staat nog.

En we hebben heel veel bereikt in die tijd:

 • We hebben kunnen aantonen dat er flinke fouten in het verkeersmodel zitten
 • We voorspelden in september dat het beschikbare budget niet voldoende zou zijn, en ook dat bleek waar
 • We zeiden dat het ecologisch onderzoek niet goed uitgevoerd is door bureau Waardenburg en daar heeft de rechter ons gisteren gelijk in gegeven
 • We hebben laten zien dat de nieuwe fiets- en voetgangersbrug niet voldoet aan de normen en dus onveilig is
 • De provinciale fracties zijn wakker geworden en meerdere partijen hebben in hun programma staan dat de WO er niet moet komen!
 • De weerstand in de gemeenteraad groeit: de SP, Amersfoort2014 en de BPA waren al tegen en we zien nu ook het CDA consequent tegen de weg stemmen en de PvdA steeds vaker ook. De groene meerderheid komt in zicht!

Vandaag vieren we feest, maar we kijken vooruit en we strijden voort! We hebben 1 slag gewonnen, maar de strijd is nog lang niet over. En we vechten door op 3 fronten.

 1. In maart hopen wij op de groene kiezer bij de Provinciale Staten verkiezingen. Vertel het je buren, vertel het je vrienden!
 2. In Amersfoort blijven wij werken aan een groene coalitie. Door de fouten die de gemeente gemaakt heeft te blijven ontmaskeren. En ik roep met de fractie van GroenLinks op: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. De weg is niet nodig. Nu niet nodig, straks niet nodig, nooit nodig. En die 3500-3825 getelde bomen en de hele biotoop die met elke boom samenhangt, dat is ons verleden en het is onze toekomst. Dat hebben we nodig. GroenLinks: Red de boom, kap de weg! En tegen de fractie van D66 roep ik ook: hoeveel fouten van de gemeente tolereren jullie nog?
  Hoeveel ontoereikende onderzoeken, middelmatige modellen en bij elkaar verzonnen financiële onderbouwingen gaan jullie accepteren voordat jullie woordvoerder de wethouder niet langer de hand boven het hoofd houdt, maar überhaupt weer eens een kritische vraag stelt? Vertrouw op de eigen kracht van mensen, vertrouw op al die D66 leden die voor Groen in Amersfoort al die onderzoeken hebben uitgevoerd die keer op keer aantoonden dat wij gelijk hadden!
 3. En ons laatste front, is in de rechtszaal. Gisteren hebben we gewonnen, maar 22 januari gaan we door! En daar hebben we jullie voor nodig. Want die procedures kosten geld. Heel veel mensen helpen ons vrijwillig en heel veel mensen helpen ons tegen een heel laag tarief, maar helemaal voor niks gaat het helaas niet. En dit juridische front is wel heel belangrijk. De rechtbank heeft de macht om de gemeente te stoppen, los van alle politieke spelletjes. Het is de kortste route naar gerechtigheid. Dus help ons strijden op dit front. Drink niet alleen een biertje, of een APPELsap, maar doe ook een donatie. De bomen zullen je dankbaar zijn!

Maar vooral vieren we vandaag feest en kijken we samen vooruit. Want ik ben trots dat ik hier mag staan om jullie toe te spreken. Want ik zie zoveel mensen die de afgelopen maanden en jaren zoveel van hun talent en hun tijd in het behoud van ons gezamenlijk groen. En ik weet zeker dat als wij samen blijven vechten dat wij hier volgend jaar weer staan. Om dan weer te drinken op een jaar waarin de bomen bleven staan.

Op een jaar waarin in de Amersfoortse politiek een groene coalitie ontstaan. Op een jaar waarin een hele stad zei: Red de boom, kap de weg.

En om duidelijk te maken dat wij het menen willen wij nu een lawaaimoment inzetten. Ik tel af en dan vraag ik u, brul, huil, schreeuw en overdonder de politici die hier vanmiddag aanwezig zijn. Laat hen weten, dat Amersfoort haar bos niet laat kappen, dat Amersfoort geen behoefte heeft aan een weg zonder noodzaak, dat Amersfoort zal vechten voor elke boom die moet wijken totdat zij tot inkeer komt. Ik tel af, en schreeuw dan 1 minuut lang de longen uit uw lijf. 3,2, 1

Wat krom is, moet recht worden

Dertig jaar geleden schreef de beroemde Nederlands-Amerikaanse dichter Leo Vroman zijn gedicht ‘Snelweggooiland’. Hij maakte het gedicht speciaal voor het verzet in Amersfoort tegen het zogenaamde ‘Manhattan aan de Eem’: de grootschalige bouwplannen die de gemeente in petto had voor de Amersfoortse binnenstad. Op het Nieuwjaarsappèl van Groen in Amersfoort las Paulien van Hulst dit gedicht voor als hommage aan het recht en aan haar man Daan.
Een onderdeel van ‘Manhattan aan de Eem’ was de bouw van de Brouwerstunnel als verbinding tussen het Soesterkwartier en de binnenstad. Daan van Hulst voerde in 1989 actie om de fietstunnel sociaal veilig, dus zonder bochten, uit te voeren. Dat werd ook toegezegd door het gemeentebestuur. Maar toen puntje bij paaltje kwam bleek de gemeente de tunnel toch met bochten te willen bouwen.

Daan van Hulst ging door met zijn acties en uiteindelijk gaf de politiek toe. De bochten verdwenen uit de tunnel. Door een hartaanval heeft Daan niet mogen meemaken dat ‘zijn’ Brouwerstunnel uiteindelijk kaarsrecht is geworden. Mede op initiatief van het Soesterkwartier en de SGLA Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort, en met steun van de gemeente, is een herdenkingssteen voor Daan van Hulst in de Brouwerstunnel geplaatst met de tekst: ‘Wat krom is, moet recht worden.’

Foto’s

Foto rapportage Nel Groenendijk

Leave a Reply

Your email address will not be published.